W czasach, gdy pośpiech i brak czasu na właściwą dietę sprawiają, że coraz ciężej nam być odpowiednio aktywnymi i pełnym energii warto sięgnąć po wsparcie. Pozbycie się złych nawyków warto zacząć od wyboru napoju, który z czasem postawi nas na nogi i zmotywuje do lepszego zadbania o swój organizm.

Czym jest kombucha?

Dobrym wyborem jest kombucha, która powstaje na bazie wysokiej jakości czarnej herbaty. Po poddaniu jej procesowi fermentacji z pomocą symbiotycznych kultur bakterii i tradycyjnych drożdży już po kilku lub kilkunastu dniach uzyskuje się napój o lekko słodkim i nieco kwaśnym smaku. Delikatnie gazowany, przywodzący na myśl dobrej jakości cydr może się stać świetną alternatywą dla sztucznie tworzonych napojów kolorowych.

Kombucha do picia – dlaczego warto?

Ponieważ jest to napój naturalny, a jego składniki pozytywnie wpływają na organizm. Można w nim znaleźć polifenole, które wspierają organizm w walce z wirusami, bakteriami, grzybami i nowotworami. Obok nich znajdą się też kwasy organiczne, które są odpowiedzialne za wspieranie bariery organicznej oraz prawidłowego wchłaniania substancji odżywczych z pokarmów.

Jak przygotować kombuchę?

Do samodzielnego przygotowania napoju z herbaty będą nam potrzebne:

  • 1 l wody,
  • 50 g cukru,
  • 5 g liści herbaty czarnej lub każdej innej,
  • 24 g grzybka herbacianego,
  • czysty, wyparzony, szklany słoik lub naczynie o dużej średnicy.

Pierwszym krokiem jest zagotowanie w garnku wody i w trakcie procesu dodanie do niej cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej liście herbaty i dajemy jej 5 minut. Po tym czasie przecedzamy wywar do przygotowanego wcześniej naczynia i studzimy ją do temperatury pokojowej. Do schłodzonej herbaty dodajemy grzybka i przykrywamy naczynie ręcznikiem papierowym. Kombucha będzie gotowa po około 14 dniach, przy czym może to być jedynie 10 dni. Na jej powierzchni po tym czasie powstanie krążek o średnicy około 2 cm. To grzybek, który należy zebrać z niewielką ilością napoju i przechować do następnej porcji kombuchy. Gotowy napój przelewamy do szczelnych butelek i przechowujemy w lodówce.

Jak często można pić kombuchę?

Jeżeli zakupiliśmy kombuchę lub też wyprodukowaliśmy w pewnych, sterylnych warunkach, możemy ją pić dosyć często. Co to oznacza? Warto zacząć od około 90 ml dziennie w trzech porcjach, aby po kilku dniach przejść na 450 ml, również w trzech dawkach. Mimo że kombuchę pije się również dla jej walorów smakowych, należy pamiętać, że ma ona właściwości oczyszczające organizm i większe ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na nieprzygotowany na nią organizm.

Kto nie powinien spożywać kambuchy?

Kombucha jest klasyfikowana jako napój bezalkoholowy, jednak nawet w kontrolowanych, przemysłowym procesie produkcyjnym zawartość alkoholu może wynosić do 0,5%. Produkowany w warunkach domowych napój ten może mieć nawet do 2,5% alkoholu. Naturalnie oznacza to, że napój przyrządzony w domu nie jest przeznaczony dla najmłodszych, dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i dla innych osób, które z różnych względów nie piją alkoholu.

[/vc_column_text]